drMáriás

Szombathy Bálint: drMáriás

életmű-katalógus

Képzőművészeti album magyar és angol nyelven, 280 oldalon, több mint 350 színes reprodukcióval, a K. Petrys kiadásában és az Alexandra terjesztésében

 

drMáriás Béla majd három évtizedes festészeti tevékenységének bemutatására vállalkozik az impozáns album, amely az eddig kevéssé ismert újvidéki periódusából származó különleges alkotásoktól egészen az utóbbi években keletkezett, nagy visszhangot kiváltó politikusportrékig mutatja be a páratlanul izgalmas és gazdag alkotói pályát. Szombathy Bálint drMáriás tevékenységét a nyolcvanas évek közepe óta kíséri figyelemmel, így tanulmánya egyszerre szakmai mélységekig hatoló, és a történelmi viharokat ugyanúgy átélt honfitárs perspektívájából kifinomult költői magaslatokat felmutató szöveg. Amellett, hogy a magyar és angol nyelven olvasható tanulmány bemutatja ezt a különleges képzőművészi opuszt, egyben kidomborítja a művész alkotó munkálkodásának műfaji sokszínűségét is. A több mint 350 színes reprodukció dinamikus „képregényként” mutatja be drMáriás festészetének legfontosabb támpontjait, amelyekből jól kiolvasható az opusz belső fejlődése, lépésről-lépésre történő érlelődése, átgondolt és megújuló szemléletváltása.

A K Petrys szervezésében és az A38 Kiállítóhelyen megrendezett Szép képek a szeretet világából című legutóbbi drMáriás-kiállítás megnyitóján Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója többek között a következőket mondta: „Nehéz olyasmit mélyebben elmagyarázni, amit könnyű megérteni – úgy gondolom, drMáriás képeivel is ez a helyzet. Az, hogy a megváltást kínáló ideológiáknak nem szabad bedőlni, régi történelmi tapasztalat, mégis bedőlünk újra és újra, talán mert képtelenek vagyunk lemondani a megváltásról. A megváltó művészet képzete legalább a romantika óta széles körben ismert, ennek ellenére nehezen tudjuk elfogadni. Hogy egyetlen műalkotás vagy egy kiállítás új irányt szabjon egy ember életének… Persze, olvastunk már efféléről, de dörzsölt kelet-közép-európaiakként nem dőlünk be az ilyesminek. Magyarán szólva: nem hiszünk a művészetnek, de hiszünk a politikának. Hiába tudjuk, hogy a művészet igaz, a politikusok pedig becsapnak bennünket. Megérdemeljük a politikusainkat, mondhatnák az olyan reflektált, bölcs művészek, mint drMáriás, de nem teszik. Az itt látható képek sem ítélkeznek – sem rólunk, sem arról a két világról, amelyet különböző idézetekként megjelenítenek. Csupán megmutatják: ez van. És azt is, mi az, ami nincs. Nincsenek horatiusi középutak: vagy Marx vagy a Szűzanya. Vagy-vagy. Vagy megadatott nekünk a hit kegyelme, vagy nem – köztes megoldás nincs. Választanunk kell, folyton folyvást választanunk kell. Vagy leszúrom a felebarátomat vagy nem: nincs lehetőség arra, hogy csak kicsit öljem meg. Ez a morális belátás ad drMáriás fantasztikus képeinek értelmezési perspektívát. A kiindulópontunk pedig az alkotó lehet, ez a reneszánsz ember, akinek a személyétől a képeit nézve aligha lehet eltekinteni. drMáriás azáltal, hogy magától értetődő természetességgel, autonóm módon van jelen egymástól nagyon különböző művészeti ágakban, szemléletmódjában olyan távlatos reflektáltságot érvényesít, amelynek világteremtő ereje van.”

 

 

A kötet létrejöttét az NKA és az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatta:

 

 

drMáriás az albumot az Ünnepi Könyvhéten június 7-én 18 és 19 óra között dedikálja az Alexandra csoport standjánál Budapesten a Vörösmarty téren, valamint Pécsett június 9-én 19 órától a Könyvudvarban a Király utca 9-ben, ahol Jankovics Zoltán költővel, a Pad folyóirat szerkesztőjével beszélget.

A művész legújabb, az albumban is szereplő festményei augusztus 4-éig a Raiffeisen Galériában tekinthetők meg (hétvégén is 10 és 18 óra között, cím: 1054 Budapest, Akadémia utca 6.).