Tóth Andrej

Urbi et Orbi - Festmények Dobos Tamás fotóira

2020.11.02. - 2020.11.15.

Az Urbi et Orbi című kiállítás egy bizalmi együttműködésből született. Tóth Andrej képzőművész, grafikus felkérte barátját, a nemzetközileg is elismert fotográfus és operatőrDobos Tamást, hogy az általa meghatározott témához válogassonmég nem publikálttermészeti és életképeketsaját, telefonnal készítettfotói közül. A kiválasztott képekről giclée printekkészültek. Ezeken a fekvő formátumú, A3-as méretű fotókon dolgozott aztán tovább Tóth Andrej akrillal és akvarellel. A képeken megjelennek Andrejkorábbi sorozataiból ismert figurái, élethelyzetei, ami által a fényképek új üzenettel gazdagodnak. Tóth nem átfestettea képeket, munkájával inkább dialogizál alkotótársával, opponálja, megerősítiaz eredeti fotókat. Ebben a sorozatban két művészeti ág, a fotó és a festészet, illetve két alkotó találkozik, és ez által új minőség születik.

 

A kiállítási anyag témájának a pandémia okozta helyzet adott apropót, a képek azt tematizálják: az elbizonytalanodás, az együttlét fontosságának megtapasztalása, a vágy, az egymásra találás, az emberi kapcsolatok ápolásának, a beszélgetés fontosságának hangsúlyozása, és az, hogy ez egy olyan mindannyiunkat érintő tapasztalat, melynek kapcsán világszinten ugyanazt az élményt éljük át.

 

A kiállítás anyaga egyszerre adja vissza a bezártság és a közösségi létezés élményét.Tóth Andrejre erőteljes hatással volt az a jelenet, amikor Ferenc pápa esőben megjelent a Vatikán üres terén, és áldást osztott. Ez az áldás adja a sorozat címét és egyben a képek alaphangulatát.

Kint és bent, együtt és külön – ezek a fogalmak mindannyiunk életében erősebb hangsúlyt kaptak az utóbbi hónapokban. A természetbe való kilépés lehetősége, ahogy az életben, a képeken is megjelenik.