drMáriás

Magyar Nemzeti Festészetet!

2018.11.27. - 2018.12.09.

Nemzetünk Nagy Unortodox Harcából a kortárs művészek sem maradhatnak ki. Ezért drMáriás azt a nem kis feladatot jelölte ki magának, hogy a kor krónikásaként számos különös portréképpel örökítse meg napjaink egyik-másik különös eseményét, élményét, hangulatát annak meghatározó szereplői ábrázolásával. 

Alkotásaiban modern és kortárs művészeti stílusok feszülnek egymásnak politikai és közéleti érzésekkel, tartalmakkal, utalásokkal hol humoros, hol tragikus, leggyakrabban pedig groteszk hangvételben. Mintha politikai (társadalmi, történelmi) valóságunk csapna össze bennünk ballasztként a művészet szabadságával, kreativitásával, játékosságával, humorával. 

drMáriás egyedülálló alkotói nyelvezetének úgy tűnik kifogyhatatlan tulajdonsága az a hamisíthatatlan szarkasztikus humor, amelynek köszönhetően a festményeit nézve egy hatalmas kabaréelőadás kellős közepén érezhetjük magunkat, ott, ahol a művészet visszanyerve katartikus tulajdonságát valóban felszabadíthat a hétköznapi valóság terhei alól.

Ezen a tárlaton drMáriás legújabb festményeit, köztük Orbán Viktor és Ráhel, Kásler Miklós, Mészáros Lőrinc, Vladimir Putyin, Donald Trump, Soros György, Gyárfás Tamás, Geronazzo Mária és mások portréit láthatja a közönség, valamint a Vinczemill papírmerítő műhelyben régebbi festményeiről készült nyomatait. Munkásságát nemrégen Szentpéterváron mutatták be, azelőtt Újvidéken, New Yorkban, Prágában, Pekingben, Sepsiszentgyörgyön, Londonban és egyebütt.

A tárlatot Gulyás Gábor esztéta nyitja meg.

A megnyitón az Entartete Kunst zenél

A tárlat november 28-tól december 9-ig látható az A38 Hajó Kiállítótérben.