Minyó Szert Károly

Komorné Kézimunka Műhelye

2017.03.07. - 2017.03.24.

Minyó Szert Károly, Komorné Kézimunka Műhelye

A38 Kiállítóhely, 2017. március 7-től 19-ig

 

„Komorné Kézimunka Műhelye valós szolgáltató egység volt, a Régiposta utca 7-9. félemelet 4-ben működött a 60-as években, és kora ifjúságom alapképleteként minden lépcsőzésnél beexponálódott a fejembe a földszinti kis fekete, aranyszegélyes tábla látványa a fordulóban, ahogy gyerekként kettesével vettem a lépcsőket nagyszüleim házában. Főleg a kiírás zenéje vagyis inkább rigmusa fogott meg. Sok év elteltével az egyszerű, hétköznapi táblácska rigmusa visszatért! A névadóról nincs konkrét emlékem, egy gyermeki fantáziában kibomló kuszaság,  valami, ahonnan akkor elrúgtam magam, hogy most megidézzem!”— így vall a művész, Minyó Szert Károly legfrissebb kiállításának címválasztási apropójáról. S ez az emlékfoszlány, illetve felidézésének módja sokat elárul Minyó szemléletéről, alkotási módszeréről, arról, ahogy e „beexponálódások” milyen nemes és rafinált módozatokban kerülnek nála előhívásra, majd milyen ékes és rendhagyó módon nagyításra.

A személyes és a kollektív emlékezet mindig kulcsmotívum volt Minyó művészetében, ahol a fotóban soha nem a rögzítés pillanata a hangsúlyos, hanem a választás, hogy éppen mit hívunk elő, az előhívás mikéntje és a lehetséges előhívások idejének és mikéntjének sokfélesége.

Minyó képeinek íze van. Sokszor ugyanaz az expozíció egészen más hangulatokban lép elénk. De az emléknyom fontossága az előhívás gesztusának megszületésénél eldől.

A Komorné Kézimunka Műhelye című képes mesekönyvet Minyó írja. Minden képhez tartozik egy érdekes történet, és egy talán még érdekesebb, ami arról szól, miért éppen most jut eszünkbe újra ez a réges rég beégett expozíció. Miért fontos most a kis aranyszegélyes tábla (megjegyzem Minyó műveit is sokszor arany szegélyezi), hogy jön elő a nagyszülői lépcsőház, ahol a gyermek Minyó kettesével szedte a lépcsőket. Ez a kép is sokunknak beéghet most, a gyerek Minyó, aki lohol föl a lépcsőházban, egy Régiposta utcai ház belsejének a szaga. Ott vagyunk mindannyian. Tudjuk, mi ez.

 

A kiállításon csak friss színes fotóalapú munkák lesznek láthatók. Minyó mélységi montázst építve arany- és ezüstmetállal kézimunkázza a plexi fotókat.