Minyó Szert Károly

Katalógusbemutató és kiállítás

2017.10.24. - 2017.10.25.

Szeretettel meghívjuk 2017. október 24-én este 8 órára az A38 Kiállítóhelyre Minyó Szert Károly legújabb albumának bemutatójára és műveinek egyestés kiállítására.

Bevezetőt mond Kurdy Fehér János író.

Közreműködik a Voodoo Papa Duó speciális zenei betéttel, és Minyó Szert, ezúttal kissé szokatlanul szokásos fényjelenítéssel.

Az album felöleli a 2005-ben megjelent első Minyó könyv óta eltelt korszakot, a kulturális és művészeti élet 26 reprezentánsának írásával és színes reprodukciókkal gazdagítva az egyedien igényes külsőt és tartalmat.

Regina Maria Anzenberger bevezetőjéből: “…Aki megélt már egy Minyó performanszot, az soha nem feledi sem azt, sem az így létrejövő műtárgyat.”

Használati útmutató az MSZKfényfestészeti csendesítő készülékhez, | Kurdy Fehér János | “HASZNÁLATBAVÉTEL Az MSZK analóg felületek nem másolhatók, egyszeri és megismételhetetlen részei a Nagy Teljességnek. A műalkotások és a spirituális tárgyak azon csoportjába tartoznak, amelyeknek összetevői nem, de hatásaik viszonylag pontosan leírhatók. A megfejthetőséget és titkot egyaránt tartalmazó tulajdonsága teszi időtállóvá, esztétikai és minőségi szempontból megbízhatóvá.”

LÁTOMÁSOK AZ EMLÉKEZET HATÁRÁN: | Douglas Penick | „Egy másik természet tárul fel a fényképezőgépnek, mint a szemnek, más abban az értelemben, hogy az emberi tudat helyett, a tudatalattit bírja szóra.” “Szóval látok valakit, aki gyanakvóan, óvatosan él a félhomályban, valakit, aki valami megközelíthetetlent figyel – valamit vagy talán valakit, ami vagy aki után vágyakozott, valamit vagy valakit, amitől vagy akitől félt, vagy egy jelenetet, amiből esetlegesen valamilyen haszna származhat, ha tudomása van róla. A távcső egy állványon van, szóval nem valamilyen pillanatnyi szeszélyről, kukkolásról van szó, hanem inkább egy állapotról: érezzük, hogy a bujkálás, a félhomály, a távolság az ember és a között, amit megfigyel, és a kissé kicsavart testtartás összetartoznak. Az embernek olyan érzése van, hogy a férfi voyeurizmusa legalább annyira a folytonos történelmi szituáció eredménye, mint bármilyen személyes motívumé.”

A MEGNYITÁS MŰVÉSZETE | Tillmann J. A. | “A fényfejlesztés és a képkészítés performálásával Minyó Szert a kiállításmegnyitónak új dimenziót adott. Nem túloz, amikor arról ír, hogy fénybiciklijére felülve fényéveket tesz meg néhány perc alatt, kozmikus távolságot hidal át; átbiciklizik egy másik dimenzióba…”

A TÖKÉLETLENSÉG TÖKÉLETESSÉGE | Kincses Károly | “Kulcsmozzanat az előhívás aktusa. Minyó Szert előhívja a sötétségből árnyait, valamely fényérzékeny anyagon rögzíti őket, előhívja mint egy alkimista, aztán kiakasztja őket egy kiállítóterem falára. Részéről a dolog rendben van.” 

| Forgács Péter | Klasszikus Cézanne-i alkat, bámészkodik, panaszkodik, homályos, életlen képeket készít. Textúra, fénypászmákat vezet, ezüst-bromidot kever, kikavar, pamacsol; ez nem is festő, ez nem is fotós. Tulajdonképpen te mi is vagy?

| Szombathy Bálint | M. Sz. K. egyénileg kiművelt technikai-nyelvi eljárása önmagában is egy különös határsávban nyilvánul meg, mivel ötvözi a manuális festészetet és a technikai eszközökkel létrehozott fényképészetet.  A széles gesztusokkal szabadon lefestett világos felületeken foltokban, illuminációs látomásként bukkan fel a tárgyi világ egy-két beazonositható eleme, vagy a metaforikus 

| Horváth Judit | “A személyes és a kollektív emlékezet mindig kulcsmotívum volt Minyó művészetében, ahol a fotóban soha nem a rögzítés pillanata a hangsúlyos, hanem a választás, hogy éppen mit hívunk elő.”

 

Minyó életmű album magyar és angol nyelven. A38 Nonprofit Kft., 2017.

4 szín nyomás, kemény borító, 22x22 cm, 130 oldal, HTSART Nyomda, Budapest. Grafika: Végh Anna, szerkesztette: Szekeres Andrea, konzulens: Robitz Anikó.