Wahorn András

Messzemenő következtetések

2015.10.13. - 2015.10.31.

Wahorn András a magyar művészet több lábon járó legendás alakja hiánypótló bemutatkozásának lehetünk tanúi az A38 kiállítóterében. Wahorn vásznai mind-mind egy-egy végtelenségig redukált képregény. Figurái képjelek, melyek egyszerű eszköztárral szolgálják az olvashatóságot, mutatják be az emberi élet alapmozzanatait, vonzásokat és választásokat vagy éppen taszításokat, küzdelmeket.

A 62 éves művész kifejezetten erre a kiállításra készített képeit jelenlegi zenei formációi ihlették. A bemutatott sorozat Wahorn életének egyik legfontosabb szálát, a zenei működést mutatja be nagyméretű 2x2,7 m-es olajfestményeken keresztül. A képekről természetesen Wahorn talán a zenénél is fontosabb motívuma, szerelem sem hiányozhat, de ezúttal nem csak mint téma szerepelteti a képeken, hanem a műveket is együtt alkotják jelenlegi élettársával, Töttös Kata festőművésszel. A két alkotó képi világa, fotorealizmus és az art brut mondhatni szöges ellentétei egymásnak, a képeken mégis most mindez találkozik, ami által meglehetősen izgalmas relációk jönnek létre.

A műfajok közötti átjárás sose volt idegen Wahorn számára, de ebben a projektben talán minden elem közelebb kerül egymáshoz, mint az eddig történt: zene és festészet, alkotás és magánélet összemosódnak.

Wahorn az elmúlt években több improvizatív zenei formációt hozott létre a Magyar Nemzeti Wahorn Klub égisze alatt ezekből kettő is bemutatkozik a kiállítás alatt: okt.15-én a Wahorn Airport, okt.17-én a Tapasztalt Ecsetek ad majd koncertet.

 

 

Wahorn egy híres mondását érdemes felidéznünk a kiállítás kapcsán:

“Suhan az ecset, harsog a szaxi, a földgolyó forog, a boldogság, vagy  a végtelen sötét lyuka ugyanúgy illúzió mint minden mit emberi elme szült. Ez a pillanat itt van!

(de már nincs)”