drMáriás

Kék Duna keringő

2015.01.27. - 2015.02.28.

drMáriás legújabb képei között úgy érezhetjük magunkat, mint egy sodró erejű keringő résztvevője, akinek fejében a magával ragadó ritmus hatására kimerevített pillanatok sokasága mosódik egybe. Akár egy bálban, sorsformáló hírességek keringnek egymás körül pazar műtermekben és csodálatosan felépített világokban. Gavallérok és géniuszok, hadvezérek és filozófusok, vallásalapítók és kalandorok ragadják el egy-egy pillanatra tekintetünket.

 

drMáriás legújabb képeinek forgatagában látszólag minden összekeveredik. Celebek, történelmi szereplők, diktátorok jelennek meg híres műalkotások, visszavágyott festészeti világok, a szépet és ideálist megtestesítő vizuális álmok világában artikulálva. Mindezt csak azért, hogy erősebb legyen a kontraszt, amikor a társastánc lassulni kezd, és kezdjük kiismerni magunkat, idővel helyükre toldódnak a dolgok, kitisztulni látszik jelen korunk hangulata, logikája, hol groteszk, hol tragikus mivolta.     

drMáriás fontos szereplője volt a január elején záró, Ludwig Múzeumban rendezett Anarchia. Utópia. Forradalom. című kiállításnak, nemrégen pedig a Wall Street Journal méltatta az alkotásait. Most az A38 Kiállítóhelyen legújabb sorozatát láthatjuk majd.    

 „drMáriás képeinek formai megoldásai egyszerre idézik az amerikai pop-art és az orosz szoc-art stílusjegyeit, de a rokonság mindkét esetben egészen távoli. A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg - márpedig oda szinte minden beszuszakolható.(...) Ahogyan Csáth Géza naplót írt, úgy fest drMáriás: szelíden, de ügyelve a durvaságokra, már-már perverz módon. Fontos krónika ez: ha majd kétségek merülnének fel, milyen abszurd világban éltünk itt az ezredfordulón, elég megnézni drMáriás képeit. A művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista.” Gulyás Gábor

 

További információ: Horváth Judit (hjudit@a38.hu)