feLugossy László

Az utolsó bölény (nem nyert!)

2015.04.14. - 2015.05.03.

feLugossy László a Flaubert által oly emlékezetesen megjelenített Bouvard és Péchucet  figurájának soha nem múló kísérletező kedvével alkot. Játszva kutat sárospataki műtermében, mint az igazán komoly felfedezők. Megjegyzendő, hogy teszi mindezt nem kevés humort sem nélülöző önreflexióval, ami a regényhősöket azért nem hatotta át igazán.

A véletlen, a pillanatnyi benyomás minden kompozíciójában helyet kap. Festményeibe, objektjeibe, fotóiba, videóiba, dalszövegeibe, performanszaiba belekomponálja az esetlegest, kiszorítja az akaratlagost. Az alkalmi dolgok egyedi, egyszeri helyükre találnak műveiben. feLugossy folyamatosan szétírja a világot, és újat kreál ezáltal, egy megismételhetetlen egyedit.

A kiállításon szereplő egyik művön Laca cipőit látjuk, közöttük olcsó gyöngykarkötők, és a szétírt home-oszt-ázis felirat.

A homeosztázis hasonló állapotot jelent görögül, az élettanban a belső környezet dinamikus állandóságára használatos fogalom. A használt cipő, mint anti halotti maszk, vagyis életmaszk – telített forma. Hiányzik belőle a viselője, mégis jelen van.

Az utolsó bölény (nem nyert!) című kiállításon egy szeletet mutatunk be a művész közepesen borongós, időnként – ha nem is felhőtlenül – derűs hangulataiból, jelzünk valamit az elgondolkodtató "van-nincs" állapotról, ami a 68 éves művészt (az utolsó bölényt) jelenleg áthatja: „Hogyan változom vagy kevésbé hogyan nem?”, ahogy ő maga fogalmaz.