Tóth Andrej

Plattensee

2014.06.10. - 2014.06.30.

Tóth Andrej a nagymarosi és a lembergi víkendházak, a lvovi és a kijevi dácsák után a Balaton témáját dolgozza fel legújabb festményein.

A magyar tenger jellegzetes szereplői, színterei az Andrej képeire oly jellemző naiv bájjal, ugyanakkor nem kevés iróniával kerülnek bemutatásra: az elmaradhatatlan balatoni lángos, a hekk és a kovászos uborka most fatáblákról kacsint vissza ránk.  Ugyanakkor visszatérnek korábbi kiállításainak motívumai, az édes élet fülledt erotikája.

A különböző méretű faalapra felvitt olajfestményen, ahogy eddig is, a művész személyes életének emlékei kerülnek feldolgozásra. 

 

A Plattensee anyaga folytatja a 2009-ben Dolce Vita Bed&Breakfast címmel megrendezett kiállítás festményire jellemző képi világot, a képek mind színekben, mind formákban ugyanazt az életörömöt tükrözik.

Rusztikus szépség és latinosan vaskos báj az orosz mesék szüzséivel keverve – e képek elemzésének talán még maga Vlagyimir Jakovlevics Propp se állt volna ellen.

 

A kiállításon bemutatott olajfestmények bútorlapokra, nagymarosi málnarekeszre, szekrényajtókra és két fa halra készültek.

 

Tóth Andrej az A38 grafikusaként már három ízben nyerte el az Év Kulturális Plakátja Díjat, a Magyar Nemzeti Galéria folyamatosan kéri be plakátműveit a gyűjteményébe, az „Aranyrajzszög” kulturális plakátdíj elnyerése után pedig a Magyar Plakát Társaság fogadta a tagjai közé.

 

 

További információ: Horváth Judit tel.: 30 645 85 03