Marjai Judit

Hideg és meztelen

2013.02.18. - 2013.02.24.

A művészfotózást intenzíven nyolc éve művelő Marjai Judit kiállításait mindig jelentős visszhang kíséri.  Az egyszerre több utat bejáró művész korábban hol provokatív női vagy tabutémákat feszegetett, hol ismert embereket fordított ki látszatfelszínükből fotóival.  A 2006-ban megrendezett " Káder" kiállítás fotósorozatában az ismert írónőt, Karafiáth Orsolyát egy kádnyi húslevesben és más léthelyzetekben megörökítő fotók azonnal közforgalomba kerülő ikonikus képekké váltak. A 2009-ben, az utolsó napjaiban a halállal szembenéző Bacsó Pétert megörökítő felkavaró, festményszerű sorozat komoly visszhangot keltett és Marjait felkérték egy a  2009. Filmszemlét kísérő fotókiállítás megrendezésére.

Marjai Judit  képeivel, szövegeivel kilép a "hypertérbe": a kortárs művészek között talán a  legintenzívebben nyomult be a social media terepére. Rendkívül látogatott facebook és blog felületein  szinte folyamatos kiállítás zajlik,  interaktívvá teszi műveit és azok befogadását.

A mostani kiállításának anyaga teljesen új képekből áll.

A Hideg és Meztelen  egy alkotó beérkezésének kiállítása. Marjai új képei frissek és felkavarók. Kövér hölgy sorozatában a nagyméretű festővászonra nyomott fotók az élet, a dionüszoszi báj és a halál táncát idézik. A modell, a titokzatos M. óriás méretei és kövérsége szépséggé szelídül a képeken.  A kiállítási anyag mintegy egyharmadát kitevő további  képekről egy  fregoliról hidegkék fényben függő halott lények merednek a nézőre; egy hal, egy nejlonba csomagolt férfinő, egy kabuki álarcos menyasszony és egy letapasztott szájú nyúl. Fétis, szexualitás fagyponton.

Marjai Judit kiállítása: hideg, hatásos, határvidék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Főbb kiállítások:

 

2005  Hét főbűn; Kuplung

2006 Káder; A38,   

2006 Bujaság; Verebics Kati festőművésszel közös kiállítás

2007 Mindennapi szentjeink     

2007 NöttönNŐ - Jelenetek a dologházból;  A38

2008 Halál a konyhában; Szófiai Magyar Intézet

2009 Enerva; a 40. Magyar Filmszemle hivatalos kiállítása, Uránia Filmszínház

2010 CsendÉlet

2011 Halál a konyhában;Werk Akadémia