Tóth Andrej

Dácsa

2013.03.12. - 2013.03.24.

Hogy mi köti össze a nagymarosi víkendházat a lembergivel, továbbá a lvovi dácsát a kijevivel? A zsiguli mellett Tóth Andrej legújabb festménysorozata ezekről a kapcsolódási pontokról mesél. Visszatérnek korábbi kiállításainak motívumai: az édes élet fülledt erotikája, a naiv bájjal megfestett esetlen mozgású szereplők, akik talán ismerősebbek tűnnek a Lajtán innen és idegenebbek a Lajtán túl.

Andrej képeit nézve elhisszük, hogy Ukrajnában is élnek amorózók, akik nyírfák között romantikáznak szőke szerelmeikkel egy Volga  tetején, és hogy bábuska borscsa csakis finom lehet, hogy még nincs veszve minden, mert létezik egy hely, ahol a kultúra része vodka ivás után beleszagolni a fekete kenyérbe, ahol még mindennapos tevékenység szamovárból teázni és közben Puskin-memoritereket szavalni.

A használt fa deszkákra olajjal felvitt festményeken, ahogy eddig is, a művész személyes életének emlékei kerülnek feldolgozásra. 

 

 

Tóth Andrej az A38 grafikusaként már három ízben nyerte el az Év Kulturális Plakátja Díjat, a Magyar Nemzeti Galéria folyamatosan kéri be plakátműveit a gyűjteményébe, az „Aranyrajzszög” kulturális plakátdíj elnyerése után pedig a Magyar Plakát Társaság fogadta a tagjai közé.

 

 

További információ: Horváth Judit tel.: 30 645 85 03