drMáriás

Jelenetek egy APEH-adminisztrátor kalandos életéből

2007.04.17. - 2007.05.11.

 

A K. Petrys Ház szeretettel meghívja

2007. április 17-én, kedden 20 órára

 

drMáriás

Jelenetek egy APEH-adminisztrátor kalandos életéből

 

című kiállítására, amelyet

 

Bukta Imre képzőművész

 

nyit meg.

 

Ugyanott bemutatásra kerül

 

Szombathy Bálint: drMáriás képzőművészete

 

című képzőművészeti albuma.

 

Ezt követően

 

a Tudósok

 

ad koncertet.

 

A kiállítás megtekinthető

2007. április 18-tól május 11-ig

 

(Budapest 1085, Horánszky u. 13. II. emelet tel.: 267-4491)

 

Mottó:

 

Az APEH-adminiszrátor közöttünk él. Ő gyre kafkaibbá váló világunk hőse, megszemélyesítője, közös képviselője és őre egyszemélyben.

Az ő élete sem egyszerű, mert ő is ember, akinek vágyai, álmai, szenvedélyei és rémálmai is vannak. Ez utóbbiakban rendre egy polip jelenik meg, akit ő átvilágít, akivel szeretkezik, aki lenyeli őt, akivel együtt lebeg, és akivel még megannyi mindent csinál, aki viszont cserébe őt hol női, hol férfi tulajdonságaival zökkenti ki a valóság oly biztosnak tűnő talajáról munkaidőben és szabadidőben egyaránt.

drMáriás legújabb alkotásain kettejük viszonyát követhetjük 12 nagy- és 20 kisméretű képen, azt a furcsa viszonyt, amelyben egyrészt Rómeó és Júlia szenvedélyes vonzódása, másrészt a törvények, szabályok, rendeletek és fizetési felszólítások kiismerhetetlen köde jelenik meg. Ebben a világban küzd meg a kihívásokkal és rémálmokkal nap, mint nap, s próbál ember maradni polip ás APEH-adminisztrátor egyaránt.

 

 

 

A kiállításmegnyitó alkalmával kerül bemutatásra Szombathy Bálint: drMáriás képzőművészete című reprezentatív album, melyben Szombathy tanulmánya értelmezi, valamint mintegy 150 színes reprodukció mutatja be drMáriás képzőművészeti tevékenységét a kezdetektől napjainkig.

A kötet az A38 Kulturális kht. kiadásában, a Magyar Műhely Kiadó társkiadásában jelenik meg.

 

Idézet a kötetből:

 

„drMáriás munkássága megkülönböztetett szegmensét képezi az ezredforduló előtti és utáni magyar művészetnek. Többértelmű külön utas, nehezen kapcsolható bármelyik hazai művészetfelfogáshoz vagy jelenséghez. Most, hogy ennek a kötetnek a révén korai korszakára – az indulás és a kiforrás éveire – is rálátást nyer a magyarországi közönség, valamint a szakma, végre egységében mérheti fel ezt a termékeny, fordulatokban bővelkedő, soha meg nem állapodott és súlyos meglátásokkal tűzdelt opust. Hozzá kell tennem, természetesen, hogy ez még mindig nem a teljes drMáriás, hiszen egyrészt nem beszélhetünk lezárult pályaképről, másrészt a képzőművészet a szerzőnek csupán egyik önkifejezési formája a néhány közül, melyeket megszakítás nélkül, egyidejűleg művel immár több mint két évtizede.”

 

drMáriás Korai képek 1986-1991 című kiállítását ugyanezen a napon a Magyar Műhely Galériában (Budapest VII. Akácfa utca 20, tel.: 321-4757) Szombathy Bálint nyitja meg 18 órakor. A kiállításon a képzőművész Vajdaságban készült, eddig Magyarországon bemutatásra nem került alkotásai lesznek megtekinthetők.